COVID-19. Ce pedepse se pregătesc pentru românii care nu au respectat Ordonanțele Militare! „Perioada de urmărire penală va fi de durată!”

COVID-19. Ce pedepse se pregătesc pentru românii care nu au respectat Ordonanțele Militare! „Perioada de urmărire penală va fi de durată!”
Publicat: 16/04/2020, 15:06

Sutele de dosare penale întocmite, în timp record, pe numele celor care fie au plecat din carantină sau izolare, fie au mințit în legătură cu zonele în care au călătorit și au îmbolnăvit alte persoane, vor da mari bătăi de cap autorităților.

De la începutul crizei provocate de pandemia de COVID-19, au fost întocmite, pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, aproape 400 de dosare penale. Cele mai multe, privesc fuga unor persoane din izolare sau carantină, dar există și anchete deschise pe numele unor oameni care, deși veniseră din zone afectate de pandemie și-au îmbolnăvit semenii după ce, ori nu s-au autoizolat, ori au mințit în legătură cu țările în care călătoriseră recent.

Fără îndoială, cel mai cunoscut pentru opinia publică este cazul fostului adjunct al Poliției Capitalei, care s-a internat la spitalul Gerota și a ascuns faptul că abia revenise din Israel. Din cauza acestei minciuni, 30 de oameni s-au îmbolnăvit, inclusiv directorul unității medicale și șefa ATI, care a fost chiar la un pas de moarte.

Totuși, cazul rezervistului MAI a fost înregistrat înainte ca, în România, să fie implementată starea de urgență, care a venit, la pachet, pedepse noi pentru fapta comisă de acesta.

Ca urmare, dacă va fi găsit vinovat, pensionarul MAI riscă o condamnare cu închisoarea între șase luni și doi ani, în contextul în care noua lege impune o pedepsă de la 7 la 15 ani de detenție, la care se aplică și un spor de doi ani.

Avocatul Cristian Ene a explicat, pentru Gândul.ro, că procesele sutelor de oameni acuzați de zădărnicirea combaterii bolilor vor da bătăi de cap celor care vor trebi să probeze această infracțiune. Ene spune că, încă de la început, persoanele acuzate trebuie împărțite în două mari categorii, în funcție de momentul în care au comis presupusele fapte, adică înainte sau după declararea stării de urgență.

„Pentru cei care intră în prima categorie, lucrurile ar putea fi mai simple, prin realizarea unui acord de recunoaștere a faptei, care va avea ca efect o pedeapsă cu suspendare”, a spus Ene.

În același timp, pentru persoanele acuzate de zădărnicirea combaterii bolilor pe noua lege, care vine cu încadrări mult mai mari, procesele vor avea o altă miză.

Cea mai blândă pedeapsă, pentru nerespectarea condițiilor de izolare și carantină ajunge la trei ani, iar cea mai grea, care presupune infectarea cu bună știință, soldată pierderea de vieți omenești, ajunge la 15 ani. Iar la aceste pedepse, se adaugă și un spor de doi ani, impus de lege în cazul tuturor infracțiunilor comise pe perioada stării de urgență.

Totuși, avocatul susține că, în cazurile grave, probatoriul va fi foarte greu de realizat. „Este nevoie de dovezi. Trebuie să se facă dovada relaționării dintre oameni, trebuie să se demonstreze că omul știa că este bolnav și că nu a respectat condițiile de prevenție. În multe situații, din lipsă de probe, se va ajunge la netrimitere în judecată, iar în altele, lipsa probatoriului va conduce la achitarea inclupatului”, a explicat avocatul Ene.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Prețul nu e deloc accesibil. Prețul nu e deloc accesibil
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?